Műveletek
Kosár
A kosár jelenleg üres.
Kosár tartalma, rendelés
Erdős Gréta
2021.06.17. 14:11

Milyen TV-t válasszak?

OLED vs. QLED

Éppen TV vásárlás előtt állsz, de a bőségzavar miatt csak úgy pattognak kifele az agyadból a kérdőjelek, akár egy mesefigurának? Szinte végeláthatatlan a televíziógyártók sora, arról nem is beszélve, hogy folyamatosan új technológiák jelennek meg a piacon, amelyek tengerében könnyű elveszni. Ne aggódj, mert mi most segítünk, összeszedtük a legfontosabb tényezőket, amiket érdemes sorra venni mielőtt kiválasztod a neked megfelelő készüléket. Majd bemutatjuk a QLED és OLED TV-k előnyeit és hátrányait, ezzel is megkönnyítve a vásárlást.
 
 
A tartalomból:
 
• Képernyő átmérője és felbontása
• Bemenetek
• Smart vagy sem?
• Energiaosztály
• OLED vs. QLED
 
Képernyő átmérője és felbontása
 
Ez az egyik legmeghatározóbb kérdés, amit figyelembe kell venned vásárlás előtt. Első körben azt mérlegeld, hogy mekkora szobába szánod a készüléket, illetve ezzel szorosan kapcsolatban áll az is, hogy milyen távolságból fogod nézni a TV-t. Ha a nappaliba vásárolsz televíziót, érdemes nagyobb képernyőátmérőjűt választani. A televíziók jelenleg 47 és 265 cm közötti képátmérővel rendelkeznek, az alábbi táblázat alapján összevetheted, hogy milyen készülék lenne számodra az ideális:
 
Távolság Javasolt átmérő
Kevesebb, mint másfél méter 80 cm
1,5 - 2 méter 80 - 100 cm
2 - 2,5 méter 102 - 115 cm
2,5 - 3 méter 116 - 140 cm
Több, mint 3 méter 140 cm vagy annál nagyobb
 
A gyártók a leggyakrabban colban szokták megadni a TV-k átmérőjét, ha nem akarsz számolgatásba kezdeni, alább megtekintheted, hogy a leggyakrabban előforduló méretek hány centiméternek felelnek meg:
 
Col Centiméter
32 81
37 94
40 102
47 119
50 127
55 140
60 152
65 165
70 178
 
A képernyő felbontása szintén olyan tényező, ami sokat nyom a latba a megfelelő TV kiválasztása során. A felbontás nem mást jelent, minthogy összesen hány képpont, vagyis pixel alkotja a kijelző teljes felületét.
 
TV vásárláskor a következő felbontások közül szemezgethetsz:
 
- HD-ready: 1366*768 pixel (1 millió képpontot tartalmaz)
- Full HD: 1920*1080 pixel (2 millió képpontot tartalmaz)
- Ultra HD/4K: 3840*2160 (több, mint 8 millió képpontot tartalmaz)

 
A HD-ready felbontás leginkább kisebb készülékek esetén elegendő, nagyobb szobákba érdemes legalább Full HD, de még inkább Ultra HD minőségű készüléket venned, ugyanis manapság már az utóbbi minőségben érhetőek el a TV műsorok és filmek.
 
 
forrás: samsung.com
 
Bemenetek
 
Vásárlás előtt gondold át, hogy milyen eszközöket fogsz használni a TV-hez csatlakoztatva, amelyekhez szükség van bemenetre! Manapság már számos eszközt összekapcsolhatsz a televízióddal, sőt, univerzalitásuk miatt például HDMI és USB portból nem árt, ha több is található a készüléken. A házimozirendszertől kezdve a játékkonzolon át egészen a laptopig számos berendezést használhatsz a televízióhoz csatlakoztatva. Sőt, a fejlettebb készülékek Bluetooth kapcsolattal is rendelkeznek, így azokhoz e módon is csatlakoztathatsz kompatibilis eszközöket. 
 
 
forrás: lg.com
 
Smart vagy sem?
 
Egy smart TV-vel könnyedén átalakulhatnak TV nézési szokásaid, hiszen a beépített funkciónak köszönhetően olyan szolgáltatásokat érhetsz el egy gombnyomással az internetről, mint például YouTube, Facebook vagy különböző streaming szolgáltatások stb. Ha a reklámmentes tévézést preferálod, mindenképp ajánljuk egy ilyen készülék beszerzését, hiszen a Netflix, HBO GO vagy a Hulu biztosan nem fogja megzavarni a nyugodt, hétvégi sorozatmaratonokat egy-egy kelletlen reklámmal.
 
Az eredetileg a TV-n történő internetezésre kitalált funkció ma is minden okostévén elérhető. Bár ez közel sem olyan felhasználóbarát, mint egy asztali számítógépen vagy laptopon böngészni a különböző tartalmakat. Ennél mérföldekkel könnyebben hasznosítható funkció a beépített hangasszisztens, amelynek segítségével hangparancsokkal irányíthatod készülékedet, illetve a hálózathoz csatlakoztatott további eszközöket.
 
Ha zenebolond vagy, a smart TV számára az sem jelent akadályt. Sok okostévé kompatibilis a Spotify streamingszolgáltatóval, de természetesen a YouTube-ot is bármikor használhatod erre a célra. Azonban ha kényes vagy a hangzásra, jobban jársz, ha befektetsz egy hangprojektorba vagy egy házimozirendszerre, ugyanis a TV-k hangzása gyakran nem tudja hozni azt a szintet, amit egy igényesebb zenehallgató elvár.
 
Az okostévék általában rendelkeznek néhány egyszerűbb előre telepített játékkal is, amelyek bár nem tartoznak a világ legszórakoztatóbb darabjai közé, a kisebbek könnyedén lefoglalhatják magukat velük, ha éppen nincs más opció. De ha nagy gamer vagy, akkor egy okostévével a videójátékokat is könnyedén átvarázsolhatod a készülék kijelzőjére a Steam Linknek köszönhetően.
 
 
 
Energiaosztály
 
2021-ben változtak a háztartási nagygépekre – így a televíziókra is – vonatkozó energiabesorolási jelzések, a megújuló jelölésrendszer átláthatóbbá teszi az energiahatékonysággal kapcsolatos információkat. Az új, EU-n belül egységes jelölések alapján így A-tól G-ig terjedő skálán osztályozzák a készülékeket. Ez a legbiztosabb összehasonlítási pont ahhoz, hogy összehasonlítsd a TV készülékeket fogyasztás alapján.
 
 
Alább bemutatjuk a technológia magasiskolájának számító QLED és OLED televíziók előnyeit és hátrányait.
 
OLED vs. QLED
 
OLED TV
 
Bár első ránézésre nem látni jelentős eltérést egy betűn kívül az OLED és QLED technológia rövidítésében, a valóságban ezek markáns különbséget takarnak. Az OLED (Organic Emitting Light Diode) az organikus világító diódát jelenti, vagyis a technológiával működő készülékek szerves anyagból, például szénből állítanak elő fényt, ha egyenárammal működtetik őket. Nem rendelkeznek háttérvilágítással, ami páratlan kontrasztot és kifogástalan fekete színt eredményez. Továbbá ez azt is jelenti, hogy a TV bármilyen szögből nézve tiszta látványt nyújt, valamint így a technológia a vékony kivitelezésű és ívelt készülékekben is tökéletesen alkalmazható.
 
Az OLED TV pozitív tulajdonságai közé sorolható keskeny kivitelezése – 3-4 mm karcsú berendezésekkel is találkozhatunk a piacon –, ezzel összhangban pedig a készülékek sokkal könnyebbek. Ezen felül egy OLED TV elsőrangú képminőséget és élethű színeket produkál. A technológiával felruházott készülékek egyik hátránya az árukban ragadható meg, mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki OLED TV-t szeretne vásárolni. Másrészt a fény előállításához felhasznált organikus anyagok gyenge hővezetése miatt kisebb fényerőre számíthat az, aki OLED TV-t vásárol.
 
 
QLED TV
 
Az előbb említettekkel szemben a QLED (Quantum Light Emitting Diode) kvantum világító diódát jelent. A készülék LCD technológiával működik, azzal a kivétellel, hogy kvantumpontok segítségével javítják fel a TV képminőségét. Tehát a QLED mindössze az LCD technológia egy továbbfejlesztett verziója. A kvantumpontok nemcsak a televíziózást forradalmasították, hanem az orvostudományban és az információtárolás területén is felmerül széleskörű alkalmazásuk.
 
Amit még érdemes tudni, hogy a kvantumpontok nanoméretű, félvezető anyagok, melyek a kristályos részecskemérettől függően különböző színű fényt bocsátanak ki. Minél nagyobb a méret, annál pirosabb, minél kisebb, annál kékebb a szín. Ez pontos szín- és fénykibocsátást eredményez, a megvilágítás e hatékony módja pedig érzékelhető a képminőségben. A QLED TV-k gyártása során az LCD kijelző és a LED háttérvilágítás közé egy kvantumpont filtert helyeznek el, ami fokozza a színerősséget.
 
forrás: samsung.com
 
A QLED TV-k számos előnyös tulajdonsággal bírnak, valósághű színvilágukhoz nincs fogható, a közvetített minőségben páratlanok, emellett a kvantumpontok képesek a fény felerősítésére, így ugyanolyan fényerő megjelenítéséhez kevesebb energiára van szükségük. Az OLED TV-vel szemben ezeknél a modelleknél nem áll fenn a beégés, illetve a fakulás veszélye sem. Az OLED televíziók esetében találkozhatunk a fényerő ingadozásának jelenségével folyamatosan nagy fényerejű, világos jeleneteknél, azonban ez nem jellemző a QLED készülékekre. A QLED TV-k hátránya, hogy nem képesek a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete szín előállítására, mivel a folyadékkristályok között mindig átszivárog egy minimális mértékű fény. Ez azonban annyira elenyésző, hogy szabad szemmel szinte meg sem állapítható, hogy nem tökéletesen fekete színt látunk. 
 
Az OLED TV-k forgalmazásában és fejlesztésében az LG, míg a QLED modellekében a Samsung jár élen.
 
 
TV vásárlás előtt mindenképp mérlegelj a fent említett alapvető szempontok alapján, és vedd sorra, hogy mik azok a paraméterek, amelyek a legfontosabbak számodra.

Blog

Útmutatás, tippek és praktikák mindenkinek a hétköznapokra. Termékajánlók, receptek, közérdekű bejegyzések az elektronikai cikkek világából. Minden, ami életmód, háztartás és műszaki cikk.

Kategóriák
Tagek
30 day fitness challenge (1) ablaktisztító (1) adattörlési matrica (1) ajándék (5) ajándék nőknek (2) ajándékötletek (2) akció (1) aktivitásmérő (2) allergénmentes (4) allergia (7) allergia ellen (1) alma (1) alulfagyasztós hűtőszekrény (1) applikáció (1) aprítógép (1) aroma diffúzor (1) atom (1) audio (2) automata darálós kávéfőző (1) automata kávéfőző (2) automata kávéfőző otthonra (1) automata kávégép (3) autófelszerelés (1) álló porszívó (4) baba biztonság (2) baba&mama (2) backtoschool (1) bbq (1) beépíthető eszközök (3) beépíthető főzőlap (1) beépíthető gázfőzőlap (1) beépíthető hűtő (1) bébiőr (2) biofresh (1) Black Friday (1) bluetooth fülhallgató (3) bluetooth hangszóró (2) borhűtő (1) borotva (2) botmixer (1) Braun epilátor (2) buli (3) business box (1) dekoráció (4) dettol kézfertőtlenítő (1) diffúzor (1) dobozsérült (1) edénykészlet (1) edényszárító (1) edénytároló (1) egészség (27) egészséges életmód (9) egészséges nassolnivalók (1) elektromos fogkefe (3) elektromos fogkefe fej (1) elektromos főzőlap (1) elektromos kávéfőző (1) elektromos készülékek (1) elektromos kotyogó (1) elektromos roller (1) elektromos roller xiaomi (1) elektromos scooter (1) energetikai besorolás (1) energia (2) energiabesorolás (1) energiacímke (1) energiahatékonyság (1) energiaosztály (1) energiatakarékosság (1) epilátor (1) espresso kávéfőző (1) Eta robotporszívó (1) életmód (2) életmódváltás (2) értékcsökkent (1) ételkészítés (13) étrend (1) fagyasztó (4) fagyasztóláda (1) fagyasztószekrény (1) fagyigép (2) fagylaltkészítő gép (1) farsang (2) farsangi jelmezek (1) fáradtság ellen (1) fejhallgató (3) fekete péntek (1) fertőtlenítés (2) fesztivál (1) férfi szépségápolás (2) filteres kávé (1) fitness app (1) foci (1) foci eb (1) fogmosás (3) fogyasztás (1) forró italok (1) forrólevegős fritőz (3) főzés (1) fritőz (1) fülhallgató (4) fürdőszobai kiegészítők (1) füstölő (1) fűnyíró (1) fűtés (1) fűtéstechnika (1) garancia (2) garancia hosszabbítás (1) gázfőzőlap (1) gőzállomás (3) gőztisztító (1) GPS (1) green kitchen (1) grill receptek (1) grillezés (5) grillsütő (2) gyerek elektromos fogkefe (1) gyümölcs (5) gyümölcscentrifuga (3) gyümölcsprés (3) hajápolás (1) hajformázás (1) hajsütővas (1) hajszárító (1) hajvasaló (1) halloween (2) halloween tök (1) hangsugárzó (1) hangulat (7) Haylou (1) háztartás (71) háztartási gépek (3) hifi (1) higiénia (1) hordozható rádió (1) hot dog készítő (1) hot dog készítő gép (1) hősugárzó (1) hőszivattyús szárítógép (2) Huawei okosóra (1) húsvét (2) húsvét 2021 (1) húsvéti népszokások (1) hűtés (9) hűtő (1) hűtőszekrény (8) hűtőszekrény energiaosztályok (1) illóolaj diffúzor (1) indukciós főzőlap (2) indy evo (1) indy evo fülhallgató (1) informatika (2) IPL (1) iskolakezdés (1) IT (1) itatópohár (1) játék (1) jelmez (1) jégkocka készítő gép (2) jégkockakészítő (1) joghurtkészítő (1) joy napok (1) jótállás (2) kandalló (1) kapszulás kávé (1) kapszulás kávéfőző (1) karácsony (5) kávéfőző (4) kávéfőzőgép (2) kávégép (7) kávégépek (2) kávékapszula (1) kávépárna (2) kávézás (8) kedvezmény kupon (1) Kenwood robotgép (1) kenyérsütő (1) kerámia főzőlap (1) kert (5) kertápolás (4) kerti bútor (1) kerti eszközök (6) kerti grill (1) kerti grillsütő (1) kerti munkák (1) kerti parti (1) keskeny szárítógép (1) készülődés (8) kézfertőtlenítő (1) kézfertőtlenítő gél (1) kézi porszívó (4) kézi ruhagőzölő (1) kis konyha (1) kiterjesztett garancia (1) klíma (4) kombinált hűtő (1) kondenzációs szárítógép (2) konyha (2) konyhabútor (1) konyhai eszközök (31) konyhai gépek (1) konyhai kiegészítők (2) konyhaszekrény (1) kotyogó (1) kotyogós kávéfőző (1) kozmetikai szalon (3) kreppelő (1) Krups kávéfőző (1) kuponakció (1) kuponnapok (1) kültéri fényforrás (1) l alakú konyhabútor (1) labdarúgás (1) laptop (2) LatteGo (1) lemezlejátszó (1) levegőtisztítás (1) levegőtisztító készülék (1) leves (2) léghűtő (1) légkondi (1) légtisztító (2) légtisztító berendezés (1) légtisztító berendezés lakásba (1) légtisztító készülék (2) légtisztító párásító (2) légtisztíttó (1) LG (2) LG ThinQ (1) Liebherr (1) Liebherr hűtő (1) limonádé (1) limonádé recept (1) lombfúvó (1) lombszívó (1) lumea (2) magasnyomású mosó (1) Metaltex (1) mi band 4 (1) mi band 5 (1) mi band 6 (1) mikró (3) milyen légtisztítót vegyek (1) milyen szárítógépet vegyek (2) mobil klíma (1) monitor (2) morzsaporszívó (4) mosás (7) mosogatás (4) mosogatógép (4) mosogatógép energiaosztályok (1) mosó és szárító gép (2) mosógép (8) mosógép energiaosztályok (1) mosógép szárítógép (2) mosó-szárítógép (3) mozgás (1) műszaki webáruház (1) Mybandz (1) myfitnesspal (1) nasi (1) nassolnivaló (1) navigáció (1) nemzetközi nőnap (2) neo frost (1) Nespresso (1) nmhh (1) no frost (1) no frost plus (1) notebook (2) női szépségápolás (3) nőnap (2) nőnap 2021 (1) nyár (10) nyelvtanulás (1) nyomtató (1) okos tv (1) okoskarkötő (2) okosóra (2) okosóra szíj (1) okosóraszíj (1) olajradiátor (1) olajsütő (1) olcsó műszaki cikkek (1) oled (1) oled tv (1) OneBlade (2) Oral B elektromos fogkefe (1) Oral-B elektromos fogkefe (1) otthon (17) otthoni szódagép (1) órás rádió (1) ózonsterilizátor (1) ötletek (3) ősz (3) padlóápolás (6) párásító (2) párásító légtisztító (1) párnás kávéfőző (1) pároló (2) PerfectCare (1) perifériák (2) Philips (13) Philips Airfloss (1) Philips audio (1) Philips Avent (1) Philips Diamondclean (1) philips epilátor (1) Philips fogkefe (1) Philips légtisztító (2) Philips porszívó (1) Philips PowerPro Aqua (1) Philips Sonicare (1) Philips soundbar (1) Philips turmixgép (1) Philips TV (1) pite (1) plant nanny (1) popcornkészítő (2) porszívó (11) porzsák nélküli porszívó (2) presszó kávéfőző (1) projektor (1) qled (1) qled tv (1) rádió (1) recept (12) Remington hajszárító (1) rezsó (1) robotporszivo (1) robotporszívó (4) ruhaápolás (2) ruhaszárító (1) Samsung (1) Samsung okosóra (1) seprőgép (1) side by side hűtő (1) Skullcandy (1) Skullcandy fejhallgató (1) skullcandy indy evo fülhallgató (1) skullcandy push fülhallgató (1) skullcandy push ultra (1) sleep monitor (1) smart tv (1) smoothie (1) smoothie készítő (1) sodaco (1) sodastream (1) sodastream szörp (1) soundbar (1) soundmachine (1) sólámpa (1) sterilizáló (1) stop frost (1) strava (1) sütemény (2) sütés,főzés (30) sütő (3) szappanadagoló (1) szaritogepek (1) Szarvasi (3) szájápolás (3) szájzuhany (1) számítástechnika (2) száraz nedves porszívó (1) száraz november (1) szárítógép (4) szárítógépek (1) szellőztetés (1) szendvicssütő (1) szépségápolás (12) szépséghibás (1) szilveszter (2) szokások (1) szódagép (1) szódagép palack (1) szódakészítő gép (1) szónikus fogkefe (1) szórakozás (15) szórakoztató elektronika (1) szőrtelenítés (6) szőrtelenítő (1) szőrtelenítő gép (1) takarítás (3) takarítógép (6) tanszerek (1) tanulás (1) tartós szőrtelenítés (1) tavaszi fáradtság (1) tavaszi nagytakarítás (1) tárolás (1) technológia (7) Tefal (1) Tefal leveskészítő (1) telefonos applikáció (2) televízió (4) termékbiztosítás (2) textilápolás (3) Thomas aqua (1) Thomas porszívó (1) tippek (3) tisztaság (24) total no frost (1) tökfaragás (1) töklámpás (1) true wireless (1) tudatosság (8) turmix (1) turmix receptek (1) turmixgép (4) tv (1) utazás (1) újszülött szett (1) ünnep (15) Valentin-nap (2) vasalás (3) vásárlás (2) vegán (1) vegán ételek (1) vegán étrend (1) vegetarianizmus (1) vegetáriánus ételek (1) ventilátor (2) vezeték nélküli fülhallgató (3) vezeték nélküli porszívó (1) vezetékes álló porszívó (1) video bébiőr (1) vizes porszívó (1) vízálló okosóra (1) vízszűrős porszívó (1) Whirlpool (2) Whirlpool 6 érzék (2) whirlpool 6 érzék sütő (1) Whirlpool 6 sense (1) Whirlpool 6. érzék (3) Whirlpool 6th sense (2) Whirlpool elöltöltős mosógép (1) Whirlpool felültöltős mosógép (1) Whirlpool hűtő (1) Whirlpool mosogatógép (1) Whirlpool mosógép (2) Whirlpool mosógép használata (1) Whirlpool sense 6 (1) Whirlpool Supreme Care (1) Whirlpool Supreme Care mosógép (1) whirlpool sütő (1) Whirlpool szárítógép (1) Whirlpool zen (1) Xiaomi (3) xiaomi aktivitásmérő (1) xiaomi elektromos roller (1) Xiaomi légtisztító (1) xiaomi mi band (2) xiaomi mi band 6 (1) xiaomi mi smart band 6 (1) Xiaomi okosóra (1) xiaomi roller pro (1) xiaomi rollerek (1) yazio (1) zene (2) zenehallgatás (4) zsírégetés (1)