Műveletek
Kosár
A kosár jelenleg üres.
Kosár tartalma, rendelés
Kővári Zoltán
2022.11.15. 15:27

Milyen TV-t vegyek?

Ebben a blogbejegyzésben összeszedtük a legfontosabb információkat, melyek segítenek döntést hozni a TV vásárlás során.

Mikor új tévét szeretnénk vásárolni, néha nem látjuk a fától az erdőt. Ebben a bejegyzésben megpróbáljuk a lehető legvilágosabban elmagyarázni, mit jelentenek ezek a kifejezések és funkciók, hogy segítsünk neked a legjobb TV készükék kiválasztásban.

     

Képformátum

 

 

Felbontás

 

 

Smart TV

 

 

Mi a QLED?

 

     

Mi az OLED?

 

 

Mi a HDR?

 

 

Csatlakozások

 

 

TV konzolok

 

 

Melyik TV-t vegyem meg?

 

Hogy segítsünk a megfelelő tévé kiválasztásában, felsorolunk néhány pontot. Az alábbi kérdések megválaszolása segít megtalálni a neked legmegfelelőbb televíziót.

  • Képformátum - Milyen közről nézed a tv-t, és mit szeretnél nézni?
  • Kijelző - Az OLED feketéjét, a QLED színeit vagy a LED kényelmét választod?
  • Felbontás - Szeretnél minden részletet látni? Akkor válassz 4K vagy 8K felbontást. Esetleg megelégszel a Full HD-vel?
  • Okos vagy sem - A megszokott módon tévézel, vagy te akarod eldöntöd el, hogy mit nézel?
  • HDR - Több részlet és több szín. Dolby Vision, HDR10+ vagy HLG technológiával szeretnéd nézni?
  • Költségvetés - Olcsó tévét szeretnél, vagy egy csúcskategóriás modellt?
  • Csatlakozások - Hány HDMI port szeretnél?Használd a col (inch/hüvelyk) cm átváltót itt: 

 

 

Képformátum - Milyen nagy az elég nagy?

 

Az egyik legegyénibb döntés az új tévé kiválasztásakor a méret. Nagyon csábító a lehető legnagyobb televízió megvásárlása, de a nagyobb nem mindig jobb. Ha egy csendes vasárnap délutánon teniszt nézel, nyilvánvalóan nem szeretnéd, hogy minden ütésnél el kelljen fordítanod a fejed. Másrészt nem szeretnél olyan kicsi tévét, hogy egy feliratos film nézése közben távcsőre legyen szüksége a felirat olvasásához.

 

A televízió optimális mérete nagyban függ attól, hogy milyen helyiségbe szeretné elhelyezni, és hogy milyen berendezéssel van a szoba berendezve. Az optimális tévéméretre vonatkozó ökölszabály a tévé és a kanapé (vagy szék) közötti távolság centiméterben kifejezett távolsága, osztva öttel. Ha például a tévét a falra akarja akasztani, és egy 2,5 méter (250 centiméter) távolságra lévő kanapéról szeretné nézni, feltételezzen egy körülbelül 50 hüvelykes tévét. Ez az ökölszabály nem szigorú követelmény, hanem elsősorban a kényelmes megtekintés irányelve, természetesen a személyes preferenciák is szerepet játszanak

 
Ultra-HD képek tartománya

 

Bár a Magyarországon értékesített televíziók többsége 4K vagy annál nagyobb felbontású, az úgynevezett Ultra-HD képek kínálata kissé le van maradva. Majdnem minden mainstream televíziós csatorna Full HD-ben sugározza a műsorait. Az olyan modern streamingszolgáltatások, mint a Netflix és a YouTube kínálnak lehetőséget a filmek és sorozatok 4K minőségben történő megtekintésére, de a 8K jelenleg sehol sem érhető el. Ez egyébként nem jelenti azt, hogy ez az felbontás felesleges. Valójában sok tévé képes a képek felskálázására. Ez azt jelenti, hogy a tévék okosan bővítik a rendelkezésre álló képpontokat, így továbbra is a lehető legtöbbet hozhatod ki a tévédből.

Smart TV - A tévénézés új módja

 

Az elmúlt években sokat változott a tévénézés módja. Manapság a tévénézők már nem akarnak leülni egy előre meghatározott időpontban, hogy megnézzenek egy műsort, hanem akkor akarnak nézni valamit, amikor van rá idejük, vagy amikor kedvük van hozzá. A Smart TV-vel az internet kényelmét hozhatja el a televízióra anélkül, hogy számítógépet kellene csatlakoztatnia a televízióhoz. Az okostévé segítségével gyerekjátékká válik a Netflixe böngészése például a vagy az elmulasztott adást és a nap bármely szakában azt nézheted, amihez éppen kedved van. Nincs okostévéd, de mégis kiváló tévéd van? A Google Chromecast készülékkel vagy tv okosítókkal könnyedén streamelhetsz filmeket és sorozatokat tabletedről, okostelefonodról vagy laptopodról a tévére. Így bármilyen HDMI-csatlakozóval rendelkező tévét Smart-á alakíthatsz.

 

Képernyő: LED, OLED vagy QLED?

 

Amikor tévét nézel, állandóan a képpanelt nézed. Tehát az, hogy milyen panelt használ egy televízió, nagyban befolyásolja a tévézési élményt. Ha új tévét szeretnél vásárolni, választhatsz LED, OLED vagy QLED tévé közül. Mindhárom kijelző lenyűgöző képeket tud nyújtani, de a működésük módja jelentősen eltérhet egymástól. Röviden bemutatjuk, hogyan működnek a technológiák, és ami talán még fontosabb, milyen mértékben különbözik a képminőség.

Mi az a LED TV?

 

Röviden, a LED TV a régi ismerős LCD TV frissített változata. Mindkét televízió folyadékkristályos panellel működik, de a különbség a panel megvilágításának módjában rejlik. A régimódi LCD TV-kben a képernyőt úgynevezett CCFL csöves lámpák világították meg, manapság pedig LED panelt vagy LED szalagot használnak erre a célra. Ennek nagy előnye, hogy a tévék sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, vékonyabbak és pontosabban sötétítenek.

Az általános vélekedés szerint a gyengébb modellek a LED-tévék, a csúcsmodellek pedig OLED- vagy QLED-tévék. Ez azonban csak az igazság fele. Számos márka forgalmaz prémium kategóriás LED TV-ket, amelyek lehet, hogy jobban megfelelhetnek az igényeidnek, mint egy OLED vagy QLED TV.

Ha LED TV-t keresel, különböző típusok közül választhatsz. Nevezetesen Edge-Lit, Full Array és manapság már MiniLED TV-k is. A különbség az ilyen típusú LED-tévék között a LED-ek mennyiségében és elhelyezésükben rejlik.

Ha tehát új, csúcskategóriás tévét szeretnél vásárolni, ne hagyd ki a LED-et, és vedd figyelembe ezt a technológiát is.

Mi az a QLED? - Folyékony kristályok


A kvantumpont-technológiaként is ismert QLED az LCD képernyő legmodernebb változata. A QLED képernyő többek között nanokristályok, más néven kvantumpontok légiójából áll, amelyek mérete változhat, így különböző színeket tudnak megjeleníteni. Ez biztosítja, hogy a kívánt színek a lehető leghűbben jelenjenek meg. A kvantumpontok rétege mögött egy LED-panel található, amely nagyon pontosan vezérli a kvantumpontokat. Még jobb képet szeretnél? Manapság Neo QLED televíziók közül is választhatsz. Ezekben a televíziókban a kvantumpontokat akár 40-szer kisebb LED-ek vezérlik. Ennek eredményeképpen több fér el a képpanelen, és a képernyő még pontosabban szabályozható a még szebb kép érdekében. A QLED képernyők éles, tiszta képet nyújtanak, és széles betekintési szöggel rendelkeznek, így akár oldalról is nyugodtan nézheted a képernyőt.

Mi az az OLED? - 8 millió fény

 

Az OLED nem használ háttérvilágítású panelt, de ebben a képernyőn minden egyes pixel saját fényből áll. Egy 4K televízió esetében ez több mint 8 millió LED-fényt jelent. Ezek az apró fények egymástól függetlenül tudnak be- és kikapcsolni. Ennek eredményeképpen az a szín, amelyet egy képpontnak meg kell jelenítenie, nem szivárog át a környező képpontokra, így a színvisszaadás rendkívül pontos. A képernyő egy részének feketének kell lennie? Ekkor a pixelek fényei teljesen kialszanak, és valóban mélyfekete színt jelenítenek meg. Az OLED képernyők valamivel drágábbak, mint a QLED képernyők, de borotvaéles képet nyújtanak, példátlan fekete szintekkel.

HDR - Ahogy a filmkészítő tervezte

 

A HDR egy meglehetősen új technika, amely biztosítja, hogy a kontraszt, a fényerő és a színek minden eddiginél jobban jelenjenek meg, így a képek még szebbek és valósághűbbek lesznek. A HDR a High Dynamic Range (nagy dinamikatartomány) rövidítése, ami azt jelenti, hogy a koromfekete és a hófehér közötti különbség nagyon nagy, és a kettő közötti számos érték megjeleníthető. A HDR nagy előnye, hogy a pixelenkénti intenzitás nagyon pontosan megjeleníthető, így nagyon sötét és nagyon világos területeket helyezhet egymás mellé anélkül, hogy az intenzitást módosítaná. Így nézőként pontosan azt látod, amit a filmkészítő a fejében tartott.

Csatlakozások - Az összes eszköz a tévén


Ha használni szeretnéd a tévét, akkor a tévét valamire csatlakoztatni kell. Ez lehet egy digitális dekóder vagy egy Chromecast, de lehet kábel vagy egy régi videomagnó is. Ha új tévét vásárolsz, érdemes megnézni, hogy milyen eszközöket (és hányat) szeretnél a tévéhez csatlakoztatni, és alaposan ellenőrizd, hogy a kiszemelt tévé rendelkezik-e elegendő csatlakozóval. Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori csatlakozást, és elmagyarázzuk, mire használhatod őket.

HDMI: Manapság a HDMI a legelterjedtebb csatlakozó. A HDMI a High-Definition Multimedia Interface rövidítése, és ma már a számítógépek, laptopok, bluray-lejátszók és egyéb perifériák tévéhez való csatlakoztatásának a szabványa. A HDMI nagy előnye, hogy nemcsak képet, hanem hangot is továbbít. Így már nincs szükség extra kábelre. Szeretnéd csatlakoztatni legújabb eszközeit? Akkor válassz HDMI 2.1-es HDMI-vel rendelkező tévét, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki belőle.

 

TV jel (kábel): Ha tévét szeretnél nézni, és nem kaptál külön dekódert a szolgáltatódtól, akkor a tévét a műholdas vagy kábeles csatlakozáson vagy a d CI+ porton keresztül csatlakoztathatod. A CI+ port (vagy Common Interface port) a va TV oldalán található nyílás, amelybe egy modult helyezhet be. Ezt a modult a TV-szolgáltatójától kapod, és a TV-jel vételére használják, hogy zavartalanul nézhesd a TV-t.

 

USB: Manapság szinte minden új tévé rendelkezik USB-porttal. Ennek segítségével könnyedén csatlakoztathatsz külső merevlemezeket vagy USB-stickeket a tévéhez, majd nagyon egyszerűen megtekintheti a tartalmakat rajta. Nagyon praktikus, ha például meg szeretnéd mutatni a nyaralási fotóid barátaidnak és családtagjaidnak.

 

Komponens- és SCART-csatlakozók: Ha régebbi perifériákkal rendelkezel, például DVD-lejátszóval, Super Nintendóval vagy videomagnóval, a SCART- vagy komponenscsatlakozás még mindig jól jöhet. Ha ezek már nem szerepelnek azon a tévén, amelyre szemet vetettél, nézd meg a tartozékainkat is. Jó eséllyel van köztük megfelelő adapter. Így élvezheted a nosztalgiát vadonatúj tévéden.

 

Nézz szét a kínálatunkban!

 

 

Válogass márkák szerint!

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog

Útmutatás, tippek és praktikák mindenkinek a hétköznapokra. Termékajánlók, receptek, közérdekű bejegyzések az elektronikai cikkek világából. Minden, ami életmód, háztartás és műszaki cikk.

Kategóriák
Tagek
30 day fitness challenge (1) ablaktisztító (1) adattörlési matrica (1) ajándék (5) ajándék nőknek (2) ajándékötletek (2) akció (1) aktivitásmérő (2) allergénmentes (4) allergia (7) allergia ellen (1) alma (1) alulfagyasztós hűtőszekrény (1) applikáció (1) aprítógép (1) aroma diffúzor (1) atom (1) audio (2) automata darálós kávéfőző (1) automata kávéfőző (2) automata kávéfőző otthonra (1) automata kávégép (3) autófelszerelés (1) álló porszívó (4) baba biztonság (2) baba&mama (2) backtoschool (1) bbq (1) beépíthető eszközök (3) beépíthető főzőlap (1) beépíthető gázfőzőlap (1) beépíthető hűtő (1) bébiőr (2) biofresh (1) Black Friday (1) bluetooth fülhallgató (3) bluetooth hangszóró (2) borhűtő (1) borotva (2) botmixer (1) Braun epilátor (2) buli (3) business box (1) dekoráció (4) dettol kézfertőtlenítő (1) diffúzor (1) dobozsérült (1) edénykészlet (1) edényszárító (1) edénytároló (1) egészség (27) egészséges életmód (9) egészséges nassolnivalók (1) elektromos fogkefe (3) elektromos fogkefe fej (1) elektromos főzőlap (1) elektromos kávéfőző (1) elektromos készülékek (1) elektromos kotyogó (1) elektromos roller (1) elektromos roller xiaomi (1) elektromos scooter (1) energetikai besorolás (1) energia (2) energiabesorolás (1) energiacímke (1) energiahatékonyság (1) energiaosztály (1) energiatakarékosság (1) epilátor (1) espresso kávéfőző (1) Eta robotporszívó (1) életmód (2) életmódváltás (2) értékcsökkent (1) ételkészítés (13) étrend (1) fagyasztó (4) fagyasztóláda (1) fagyasztószekrény (1) fagyigép (2) fagylaltkészítő gép (1) farsang (2) farsangi jelmezek (1) fáradtság ellen (1) fejhallgató (3) fekete péntek (1) fertőtlenítés (2) fesztivál (1) férfi szépségápolás (2) filteres kávé (1) fitness app (1) foci (1) foci eb (1) fogmosás (3) fogyasztás (1) forró italok (1) forrólevegős fritőz (3) főzés (1) fritőz (1) fülhallgató (4) fürdőszobai kiegészítők (1) füstölő (1) fűnyíró (1) fűtés (1) fűtéstechnika (1) garancia (2) garancia hosszabbítás (1) gázfőzőlap (1) gőzállomás (3) gőztisztító (1) GPS (1) green kitchen (1) grill receptek (1) grillezés (5) grillsütő (2) gyerek elektromos fogkefe (1) gyümölcs (5) gyümölcscentrifuga (3) gyümölcsprés (3) hajápolás (1) hajformázás (1) hajsütővas (1) hajszárító (1) hajvasaló (1) halloween (2) halloween tök (1) hangsugárzó (1) hangulat (7) Haylou (1) háztartás (71) háztartási gépek (3) hifi (1) higiénia (1) hordozható rádió (1) hot dog készítő (1) hot dog készítő gép (1) hősugárzó (1) hőszivattyús szárítógép (2) Huawei okosóra (1) húsvét (2) húsvét 2021 (1) húsvéti népszokások (1) hűtés (9) hűtő (1) hűtőszekrény (8) hűtőszekrény energiaosztályok (1) illóolaj diffúzor (1) indukciós főzőlap (2) indy evo (1) indy evo fülhallgató (1) informatika (2) IPL (1) iskolakezdés (1) IT (1) itatópohár (1) játék (1) jelmez (1) jégkocka készítő gép (2) jégkockakészítő (1) joghurtkészítő (1) joy napok (1) jótállás (2) kandalló (1) kapszulás kávé (1) kapszulás kávéfőző (1) karácsony (5) kávéfőző (4) kávéfőzőgép (2) kávégép (7) kávégépek (2) kávékapszula (1) kávépárna (2) kávézás (8) kedvezmény kupon (1) Kenwood robotgép (1) kenyérsütő (1) kerámia főzőlap (1) kert (5) kertápolás (4) kerti bútor (1) kerti eszközök (6) kerti grill (1) kerti grillsütő (1) kerti munkák (1) kerti parti (1) keskeny szárítógép (1) készülődés (8) kézfertőtlenítő (1) kézfertőtlenítő gél (1) kézi porszívó (4) kézi ruhagőzölő (1) kis konyha (1) kiterjesztett garancia (1) klíma (4) kombinált hűtő (1) kondenzációs szárítógép (2) konyha (2) konyhabútor (1) konyhai eszközök (31) konyhai gépek (1) konyhai kiegészítők (2) konyhaszekrény (1) kotyogó (1) kotyogós kávéfőző (1) kozmetikai szalon (3) kreppelő (1) Krups kávéfőző (1) kuponakció (1) kuponnapok (1) kültéri fényforrás (1) l alakú konyhabútor (1) labdarúgás (1) laptop (2) LatteGo (1) lemezlejátszó (1) levegőtisztítás (1) levegőtisztító készülék (1) leves (2) léghűtő (1) légkondi (1) légtisztító (2) légtisztító berendezés (1) légtisztító berendezés lakásba (1) légtisztító készülék (2) légtisztító párásító (2) légtisztíttó (1) LG (2) LG ThinQ (1) Liebherr (1) Liebherr hűtő (1) limonádé (1) limonádé recept (1) lombfúvó (1) lombszívó (1) lumea (2) magasnyomású mosó (1) Metaltex (1) mi band 4 (1) mi band 5 (1) mi band 6 (1) mikró (3) milyen légtisztítót vegyek (1) milyen szárítógépet vegyek (2) mobil klíma (1) monitor (2) morzsaporszívó (4) mosás (7) mosogatás (4) mosogatógép (4) mosogatógép energiaosztályok (1) mosó és szárító gép (2) mosógép (8) mosógép energiaosztályok (1) mosógép szárítógép (2) mosó-szárítógép (3) mozgás (1) műszaki webáruház (1) Mybandz (1) myfitnesspal (1) nasi (1) nassolnivaló (1) navigáció (1) nemzetközi nőnap (2) neo frost (1) Nespresso (1) nmhh (1) no frost (1) no frost plus (1) notebook (2) női szépségápolás (3) nőnap (2) nőnap 2021 (1) nyár (10) nyelvtanulás (1) nyomtató (1) okos tv (1) okoskarkötő (2) okosóra (2) okosóra szíj (1) okosóraszíj (1) olajradiátor (1) olajsütő (1) olcsó műszaki cikkek (1) oled (1) oled tv (1) OneBlade (2) Oral B elektromos fogkefe (1) Oral-B elektromos fogkefe (1) otthon (17) otthoni szódagép (1) órás rádió (1) ózonsterilizátor (1) ötletek (3) ősz (3) padlóápolás (6) párásító (2) párásító légtisztító (1) párnás kávéfőző (1) pároló (2) PerfectCare (1) perifériák (2) Philips (13) Philips Airfloss (1) Philips audio (1) Philips Avent (1) Philips Diamondclean (1) philips epilátor (1) Philips fogkefe (1) Philips légtisztító (2) Philips porszívó (1) Philips PowerPro Aqua (1) Philips Sonicare (1) Philips soundbar (1) Philips turmixgép (1) Philips TV (1) pite (1) plant nanny (1) popcornkészítő (2) porszívó (11) porzsák nélküli porszívó (2) presszó kávéfőző (1) projektor (1) qled (1) qled tv (1) rádió (1) recept (12) Remington hajszárító (1) rezsó (1) robotporszivo (1) robotporszívó (4) ruhaápolás (2) ruhaszárító (1) Samsung (1) Samsung okosóra (1) seprőgép (1) side by side hűtő (1) Skullcandy (1) Skullcandy fejhallgató (1) skullcandy indy evo fülhallgató (1) skullcandy push fülhallgató (1) skullcandy push ultra (1) sleep monitor (1) smart tv (1) smoothie (1) smoothie készítő (1) sodaco (1) sodastream (1) sodastream szörp (1) soundbar (1) soundmachine (1) sólámpa (1) sterilizáló (1) stop frost (1) strava (1) sütemény (2) sütés,főzés (30) sütő (3) szappanadagoló (1) szaritogepek (1) Szarvasi (3) szájápolás (3) szájzuhany (1) számítástechnika (2) száraz nedves porszívó (1) száraz november (1) szárítógép (4) szárítógépek (1) szellőztetés (1) szendvicssütő (1) szépségápolás (12) szépséghibás (1) szilveszter (2) szokások (1) szódagép (1) szódagép palack (1) szódakészítő gép (1) szónikus fogkefe (1) szórakozás (15) szórakoztató elektronika (1) szőrtelenítés (6) szőrtelenítő (1) szőrtelenítő gép (1) takarítás (3) takarítógép (6) tanszerek (1) tanulás (1) tartós szőrtelenítés (1) tavaszi fáradtság (1) tavaszi nagytakarítás (1) tárolás (1) technológia (7) Tefal (1) Tefal leveskészítő (1) telefonos applikáció (2) televízió (4) termékbiztosítás (2) textilápolás (3) Thomas aqua (1) Thomas porszívó (1) tippek (3) tisztaság (24) total no frost (1) tökfaragás (1) töklámpás (1) true wireless (1) tudatosság (8) turmix (1) turmix receptek (1) turmixgép (4) tv (1) utazás (1) újszülött szett (1) ünnep (15) Valentin-nap (2) vasalás (3) vásárlás (2) vegán (1) vegán ételek (1) vegán étrend (1) vegetarianizmus (1) vegetáriánus ételek (1) ventilátor (2) vezeték nélküli fülhallgató (3) vezeték nélküli porszívó (1) vezetékes álló porszívó (1) video bébiőr (1) vizes porszívó (1) vízálló okosóra (1) vízszűrős porszívó (1) Whirlpool (2) Whirlpool 6 érzék (2) whirlpool 6 érzék sütő (1) Whirlpool 6 sense (1) Whirlpool 6. érzék (3) Whirlpool 6th sense (2) Whirlpool elöltöltős mosógép (1) Whirlpool felültöltős mosógép (1) Whirlpool hűtő (1) Whirlpool mosogatógép (1) Whirlpool mosógép (2) Whirlpool mosógép használata (1) Whirlpool sense 6 (1) Whirlpool Supreme Care (1) Whirlpool Supreme Care mosógép (1) whirlpool sütő (1) Whirlpool szárítógép (1) Whirlpool zen (1) Xiaomi (3) xiaomi aktivitásmérő (1) xiaomi elektromos roller (1) Xiaomi légtisztító (1) xiaomi mi band (2) xiaomi mi band 6 (1) xiaomi mi smart band 6 (1) Xiaomi okosóra (1) xiaomi roller pro (1) xiaomi rollerek (1) yazio (1) zene (2) zenehallgatás (4) zsírégetés (1)