MarketWorld Webáruház - egyszerű, gyors, online vásárlás
Műveletek
Kosár
A kosár jelenleg üres.
Kosár tartalma, rendelés
Barna Balázs
2019.02.05. 17:02

A tökéletes szalagos fánk

Recept egyszerűen

Szalagos fánk - recept

A tésztához

• 2 db tojássárgája
• 40 g vaj
• 250 ml tej
• 20 g élesztő
• 60 g kristálycukor
• 400 g finomliszt
• 1 csipet só

A fánkok kisütéséhez
• 5 dl napraforgóolaj

A kisült fánkokhoz
• 20 g porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 200 g baracklekvár


Elkészítjük a kelt tésztát. Meglangyosítjuk a tejet. Fontos, hogy ne legyen sokkal melegebb a kezünk melegénél, mert különben megöljük az élesztőt. A kMix keverőtáljába öntünk egy kevés tejet, beleszórunk 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy körülbelül 10-15 perc alatt felfusson. A maradék tejbe beleteszünk 40 g apró kockára vágott vajat, hogy elolvadjon, amíg felfut az élesztő. Amikor felhólyagosodott az élesztő, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vajas tejet, 370 g lisztet – igen, jól látják, nem az összeset –, a két tojássárgáját és egy csipet sót. A dagasztó karral közepes fokozaton pár perc alatt összeállítjuk a tésztát. Ha a gép kellően összedolgozta az alapanyagokat, megszórjuk egy kevés liszttel, s egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük legalább 20-30 percig.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapogatjuk, és 8-9 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. Sütés előtt liszttel megszórt tányéron vagy tálcán még legalább 10-15 percig pihentetjük, konyharuhával letakarva.

Az olajat feltesszük melegedni. A tészta kisütéséhez 170-180 °C között ideális az olaj hőmérséklete.
Középső ujjunkkal mélyedést formázunk a tésztába úgy, hogy közben forgatjuk és enyhén széthúzzuk a fánkot. A lyukas oldalával lefelé tesszük az olajba, és lefedjük egy fedővel. Ha úgy látjuk, hogy a fánkok szélei kellően megpirultak, megfordítjuk őket, vigyázva arra, hogy a mélyedés ne teljen meg forró olajjal, mert azt magába szívja a tészta. Világosbarnára sütjük a másik oldalát is. A fedőt a forgatás után már nem fontos használni.

A kisült fánkokat szedjük papírtörlőre, ami felszívja a felesleges olajat.


Tálaláskor szórjuk meg a fánkokat a vaníliás cukorral összekevert porcukorral, s kanalazzunk a lyukba annyi baracklekvárt, amennyit szeretünk.

Jó étvágyat kívánunk! :-)

 

A tökéletes szalagos fánkok elkészítéséhez a Kenwood kMix konyhai robotgépét ajánljuk:

Blog

Minden ami műszaki cikk, és minden ami az adatok mögött van. Segítünk a döntésben, a választásban, és abban, hogy hogyan hozza ki a legtöbbet eszközeiből.

Kategóriák