MarketWorld Webáruház - egyszerű, gyors, online vásárlás
Műveletek
Kosár
A kosár jelenleg üres.
Kosár tartalma, rendelés
Korponai Nikolett
2018.03.06. 13:08

Március 6.- Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap

Március 6-a legyen az a nap, amikor nem csak magunkkal törődünk, hanem a környezettel és a fenntarthatósággal is, de ne csak ez az egy nap legyen fontos, hanem holnap is, jövő héten is, és egész évben.

 

Messze vagyunk már a jól megszokott újévi fogadalmaktól, de valami változtatni soha nem késő. Megfogadjuk, hogy lefogyunk, hogy új életet kezdünk, hogy sportolunk, letesszük a cigarettát. Azt mikor fogjuk végre megfogadni, hogy tudatosabban élünk, és figyelünk a környezetünkre és az energiafelhasználásra?

Mit tehetünk, hogy energiahatékonyabbak legyünk? A megoldás nem abban rejlik, hogy ne kapcsoljuk be a fogyasztókat, a kulcsszó a tudatosságban rejlik. Egy kis odafigyeléssel minden egyes nap rengeteg energiát tudunk megspórolni, ezzel egyidejűleg pedig több pénz marad a pénztárcánkban. Csuda jó érzés lesz, higgye le.

  • Célszerű a habokban elmerülés helyett a zuhanyzást preferálni, mert amíg a tusolással 50-70 liter vizet használunk el, addig a fürdőzéssel 100-150 litert is. Fontos azért megjegyezni, hogy az sem mindegy, hogy mennyi ideig állunk a zuhany alatt.
  • Zuhanyzás közben tegyünk a lefolyó víz alá egy vödröt vagy lavórt, vagy ha a kádba folyik a mosógép vize, akkor fogjuk fel ezekben, tökéletes lesz a WC leöblítésére.
  • Zárjuk el a csöpögő csapokat!
  • Fogmosás közben zárjuk el a vízcsapot!
  • Törekedjünk arra, hogy minél több természetes fény járja át otthonunkat, mert nem csak jobb a szemünknek és a közérzetünknek, de a természetes fény ingyenes.
  • Alap, hogy csak ott és akkor világítsunk, amikor szükséges és amikor mi is ott tartózkodunk.
  • Légkondi helyett inkább árnyékoljunk. Húzzuk le a redőnyt, amikor nem vagyunk otthon, hogy a nyári meleg ne járja át a lakást. Csak este és éjszaka nyissuk ki az ablakokat, akkor szellőztessünk.
  • Optimalizáljuk a fűtést. A konyhában főzés közben ne fűtsünk, elegendő hő fog termelődni az idő alatt, amíg fő a leves. A hálószobában pedig főleg nincs szükség nagy melegre, és ha 2 fokkal csökkentjük a hőmérséklete, mint a lakás többi részében, már 10%-kal csökkentettük is az energiafelhasználást.
  • Használjunk mosogatógépet, sokkal több vizet takaríthatunk meg, mintha kézzel mosogatnánk. Azonban ezt is használjuk tudatosan, csak tele mosogatógépet indítsunk el.
  • Ha kézzel mosogatjuk el edényeinket, akkor a szappanos mosogatás közben zárjuk el a csapot, mindez felesleges vízpazarlás. Öblítésnél is a lehető legkevesebbet használjuk.

 

Blog

Minden ami műszaki cikk, és minden ami az adatok mögött van. Segítünk a döntésben, a választásban, és abban, hogy hogyan hozza ki a legtöbbet eszközeiből.

Kategóriák