Műveletek
Kosár
A kosár jelenleg üres.
Kosár tartalma, rendelés
Erdős Gréta
2021.03.01. 15:24

Szájápolási kisokos

Kicsiknek és nagyoknak

A szájhigiénia témája meglehetősen sok vitára ad okot, kezdve a megfelelő fogmosási időtől egészen a fogápoláshoz használt eszközökön át (elektromos vagy hagyományos fogkefe, szájzuhany használata). Ha kevés információval rendelkezel a témában, most segítünk neked kiigazodni ezeknek a termékeknek a világában.
 

forrás: travelandleisure.com
 
| Kézi fogkefe
 
Ha a hagyományos fogkefe mellett teszed le a voksod, akkor sem mindegy, hogy milyen típusút választasz. Ezek a fogkefék általában műanyag nyéllel és sima sörtékkel rendelkeznek. Érdemes olyan darabot beszerezni, ami többféle nagyságú, puha, sűrű csomózású sörtékkel rendelkezik, illetve kicsi a feje. Ha ezekkel a tulajdonságokkal bír egy fogkefe, akkor biztosan nem fog kárt okozni a szájüregben. A manuális fogkefe használata mellett szól a könnyű tárolás, a hordozhatóság és a költséghatékonyság. Továbbá szinte bárhol, bármikor beszerezheted, ezzel ellentétben ezek a tulajdonságok nem érvényesek egy elektromos fogkefére.
 
Viszont a hagyományos fogkefe több hátrányponttal is rendelkezik elektromos társához képest, például nem tudsz vele közel sem elegendő mosási mozdulatot végezni. Percenként kb. 300-500 mozdulatot teszel meg vele, ezzel szemben egy elektromos fogkefe 60 másodperc alatt akár 3-8000 forgást is képes elvégezni. Ezen kívül a javasolt 2-3 perces fogmosási idő betartása is nehezebb egy kézi fogkefével, mivel azt befolyásolhatja például az aktuális kedélyállapot is, hiszen előfordulhat, hogy ha fáradt vagy, észre sem veszed, és nem mosod kellő ideig a fogaid. Ezzel szemben az elektromos fogkefék többségében beépített időzítő található, ami jelez, ha letelt a fogmosási idő.
 
 
 
| Tudtad?
 
Már az ókori Babilónia területén is adtak a szájhigiéniára, az emberek különböző botok rágcsálásával biztosították fogsoruk egészségét. |
 
 
| Elektromos fogkefe
 
Talán te sem lepődsz meg azon, hogy az elektromos fogkefe első számú előnye hagyományos társával szemben, hogy olyan helyeket is elérhetsz vele a szájüregen belül, amelyeket egy sima fogkefével sosem fogsz. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy az elektromos fogkefe hatékonyabban távolítja el a lepedéket, mint hagyományos elődje. Használata jelentősen csökkenti a fogkő lerakódását, megelőzi az ínybetegségeket és az irritációt. A fogtisztító gépezet használata rendkívül egyszerű, mindössze annyi a teendőd, hogy végigvezeted a fogakon az eszközt.
 

 
Mindemellett kiemelten fontos az is, hogy milyen a fogkefe alakja, a fej mérete. Egy puha sörtéjű fogkefefej hatékonyabban tisztítja a fogközöket is, mint már említettük, nem sérti fel a fogínyt, irritációt sem okoz. Továbbá, ha gyorsabbra állítod a fogmosási sebességet, azáltal több baktériumot pusztíthatsz el a szájüregből. Ráadásul az egyes készülékek esetében általában többféle mosási üzemmód közül választhatsz, így magad szabályozhatod a sebességet és a forgást, ami előnyödre válik, ha érzékeny a fogínyed és fogaid. A fogkefefejek képesek megszüntetni az elszíneződéseket, hatékonyan fehérítenek, valamint eltávolítják az apróbb, rejtve maradt fogköveket.
 
A készülék hátrányaihoz kell sorolni a magasabb fenntartási költséget, mivel a fogkefefejet érdemes 3 havonta cserélni, és maga a készülék is jóval meghaladja a manuális fogkefe árát. Azonban fogainkról van szó, szerintünk megéri a befektetést.
 
 
 
| Szónikus fogkefe
 
Fogalmad sincs, hogy mit jelent ez a kifejezés? Vagy eddig azt gondoltad, hogy a szónikus és az elektromos fogkefe ugyanaz? Semmi probléma, most eloszlatjuk a kételyeid. A kétféle fogkefe között több eltérés is van, az egyik ilyen a sebesség. Míg a forgófejes elektromos fogkefe 3-8000 fordulatot tesz meg percenként, addig a szónikus fogkefe gyorsabb, oldalirányú fejmozgást végez, percenként átlagosan 30.000-es mozdulatszámmal dolgozik. Ebből adódóan gyorsabban tünteti el a lepedéket és a baktériumokat. Továbbá a szónikus fogkefe zümmögő hangot ad ki a 12-14.000 Hz-en történő működés következtében, ez azért lényeges, mert így a készülék nemcsak a mozgás, hanem a hanghullámok segítségével is dolgozik a fogak tisztán tartásán.
 

 
A szónikus fogkefe használata ajánlott azoknak, akik jellemzően nem mossák két percig a fogaikat. Mint tudjuk, 2-3 perc az ajánlott fogmosási idő alkalmanként, de mivel a szónikus fogkefe gyorsabb mozgással dolgozik, ezért rövidebb idő alatt is képes elérni a kívánt hatást. Azonban mindenképp érdemes a szónikus fogkefe esetében is a minimum 2 perces fogmosási időre hagyatkozni. Ha fehér fogakat szeretnél, a szónikus fogkefe ebben remek társ lehet, hiszen a gyorsan mozgó fej hatékonyan lép fel az elszíneződések ellen.
 
A készülék hátrányai közé sorolható, hogy használata elsőre kellemetlen érzetet kelthet a hanghullámok miatt, ez olyan tulajdonság, amit meg kell szokni. Ezen kívül az elem/akkumulátor gyorsabban merül, mint az elektromos fogkefék esetében.
 
 
| Tudtad?
 
William Addis feltaláló 1780-ban nyújtott be szabadalmat a ma ismert fogkefére, a férfi találmánya révén meggazdagodott, a szabadalom egészen 1996-ig volt családja tulajdonában. |
 
 
| Gyerekeknek
 
Bár a kisebbeket olykor küzdelmes feladat rávenni a fogmosásra, mégsem lehetetlen. Sőt, számukra is megtalálhatod a fogmosás szórakoztató formáját egy elektromos fogkefe képében. A gyerekeknek szánt darabok hasonló funkciókkal rendelkeznek, mint a felnőtt elektromos fogkefék, de a kicsiknek szánt készülékek segítségével már korán felvértezhetik magukat egészséges szájápolási szokásokkal a növésben levők. A gyerekeknek tervezett fogkefék olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a színes, esetleg mesefigurás borítás, puha sörték, kisméretű kefefejek, gyerekkézhez tervezett markolat. Ezeknek köszönhetően máris egy lépéssel közelebb jársz ahhoz, hogy gyermekedet ne kelljen noszogatni, ha eljön a fogmosás ideje.
 
A gyerek elektromos fogkefe már 3 éves kortól ajánlott, az Oral-B többek között Star Wars és Jégvarázs karakterekkel, Mickey egérrel, Micimackóval hódítja meg a kicsiket. De ha ez nem lenne elég, ott van a Disney Magic Timer telefonos alkalmazás is, ami szintén segíti az egészséges fogmosási szokások kialakítását. Az applikáció az App Store és a Google Play áruházakból is letölthető, ezt követően pedig bármelyik Oral-B Stages fogkefe beolvasható az alkalmazásban. A játékosság kedvéért fogmosás közben a gyerekek előtt egy kép bontakozik ki fokozatosan, és minél tovább mossák a fogukat, annál nagyobb részletet tekinthetnek meg a képből. Ezen felül, ha a gyerekek rendszeresen használják az appot szájápolás közben, különböző virtuális jutalmakat szerezhetnek teljesítményükért cserébe. Végül, de nem utolsó sorban, az appban található naptár segítségével te magad is nyomon követheted gyermeked szájhigiéniai szokásainak rendszerességét.
 
A kisebbekre nemcsak az Oral-B gondolt, hanem a Philips is, ők a Philips Sonicare for Kids alkalmazással bírják rá a gyerekeket az egészséges szokások kialakítására.
 
 
 

forrás: play.google.com
 
 
| Tudtad?
 
A fogkrém őse Egyiptomból származik, a fogápolásra használt krémek, masszák általában valamilyen csiszolóanyagból (pl. mészkőőrlemény, kagylóhéj) és fertőtlenítőszerből (só, szódabikarbóna, bórvíz) álltak, a friss leheletről pedig illóolajok, fűszernövények (menta, rozmaring) gondoskodtak. |

 
 
| Szájzuhany
 
Nem cseng ismerősen ez a szó? Valószínűleg ezzel nem vagy egyedül, de jó, ha tudod, hogy a szájzuhany is olyan eszköz, amit szájüregi problémák megelőzése során hasznosíthatsz.
 
A szájzuhanyt a 60-as években fejlesztette ki egy fogorvos és egy mérnök párosa. A szerkezet működése nem túl bonyolult, a víztartályból egy elektromotor pumpálja a vizet vagy antibakteriális szájvizet (igény szerint alakítható, hogy ki mivel használja a készüléket) egy elvékonyított fúvókába. A fúvóka a fogközökbe irányítva képes eltávolítani a lepedéket a fogak közötti területeken és az íny alatt. Továbbá kutatások azt is bizonyítják, hogy a készülék hatékonyan lép fel az ínygyulladás ellen, csökkenti a gyulladást okozó citokoinek számát, a nagynyomású vízsugár pedig az ínyre célozva javítja annak vérellátását, így fokozva a védekezőképességet. Fogszabályzót viselőknek különösen tanácsos szájzuhany használata.
 

 
forrás: philips.hu
 
 
| Tudtad?
Az első tubusos fogkrém 1892-ben jelent meg a piacon. |
 
 
| Kiegészítők
 
Korábban már említettük, hogy milyen fontos maga az elektromos fogkefefej is, számos fajtából választhatsz gyerekfogkefékhez rendelkezésre álló mintás darabok közül: Mickey egér, Jégvarázs, Disney hercegnők, Verdák, Star Wars. Felnőtt fogkefefejhez is több kivitelezésben hozzájuthatsz általában 2, 3, 4 vagy 9 darab fej található meg egy csomagban. Ne feledd, a kefefejet érdemes három havonta cserélni!
 

 
 

Blog

Útmutatás, tippek és praktikák mindenkinek a hétköznapokra. Termékajánlók, receptek, közérdekű bejegyzések az elektronikai cikkek világából. Minden, ami életmód, háztartás és műszaki cikk.

Kategóriák
Tagek
30 day fitness challenge (1) ablaktisztító (1) adattörlési matrica (1) ajándék (5) ajándék nőknek (2) ajándékötletek (2) akció (1) aktivitásmérő (2) allergénmentes (4) allergia (7) allergia ellen (1) alma (1) alulfagyasztós hűtőszekrény (1) applikáció (1) aprítógép (1) aroma diffúzor (1) atom (1) audio (2) automata darálós kávéfőző (1) automata kávéfőző (2) automata kávéfőző otthonra (1) automata kávégép (3) autófelszerelés (1) álló porszívó (4) baba biztonság (2) baba&mama (2) backtoschool (1) bbq (1) beépíthető eszközök (3) beépíthető főzőlap (1) beépíthető gázfőzőlap (1) beépíthető hűtő (1) bébiőr (2) biofresh (1) Black Friday (1) bluetooth fülhallgató (3) bluetooth hangszóró (2) borhűtő (1) borotva (2) botmixer (1) Braun epilátor (2) buli (3) business box (1) dekoráció (4) dettol kézfertőtlenítő (1) diffúzor (1) dobozsérült (1) edénykészlet (1) edényszárító (1) edénytároló (1) egészség (27) egészséges életmód (9) egészséges nassolnivalók (1) elektromos fogkefe (3) elektromos fogkefe fej (1) elektromos főzőlap (1) elektromos kávéfőző (1) elektromos készülékek (1) elektromos kotyogó (1) elektromos roller (1) elektromos roller xiaomi (1) elektromos scooter (1) energetikai besorolás (1) energia (2) energiabesorolás (1) energiacímke (1) energiahatékonyság (1) energiaosztály (1) energiatakarékosság (1) epilátor (1) espresso kávéfőző (1) Eta robotporszívó (1) életmód (2) életmódváltás (2) értékcsökkent (1) ételkészítés (13) étrend (1) fagyasztó (4) fagyasztóláda (1) fagyasztószekrény (1) fagyigép (2) fagylaltkészítő gép (1) farsang (2) farsangi jelmezek (1) fáradtság ellen (1) fejhallgató (3) fekete péntek (1) fertőtlenítés (2) fesztivál (1) férfi szépségápolás (2) filteres kávé (1) fitness app (1) foci (1) foci eb (1) fogmosás (3) fogyasztás (1) forró italok (1) forrólevegős fritőz (3) főzés (1) fritőz (1) fülhallgató (4) fürdőszobai kiegészítők (1) füstölő (1) fűnyíró (1) fűtés (1) fűtéstechnika (1) garancia (2) garancia hosszabbítás (1) gázfőzőlap (1) gőzállomás (3) gőztisztító (1) GPS (1) green kitchen (1) grill receptek (1) grillezés (5) grillsütő (2) gyerek elektromos fogkefe (1) gyümölcs (5) gyümölcscentrifuga (3) gyümölcsprés (3) hajápolás (1) hajformázás (1) hajsütővas (1) hajszárító (1) hajvasaló (1) halloween (2) halloween tök (1) hangsugárzó (1) hangulat (7) Haylou (1) háztartás (71) háztartási gépek (3) hifi (1) higiénia (1) hordozható rádió (1) hot dog készítő (1) hot dog készítő gép (1) hősugárzó (1) hőszivattyús szárítógép (2) Huawei okosóra (1) húsvét (2) húsvét 2021 (1) húsvéti népszokások (1) hűtés (9) hűtő (1) hűtőszekrény (8) hűtőszekrény energiaosztályok (1) illóolaj diffúzor (1) indukciós főzőlap (2) indy evo (1) indy evo fülhallgató (1) informatika (2) IPL (1) iskolakezdés (1) IT (1) itatópohár (1) játék (1) jelmez (1) jégkocka készítő gép (2) jégkockakészítő (1) joghurtkészítő (1) joy napok (1) jótállás (2) kandalló (1) kapszulás kávé (1) kapszulás kávéfőző (1) karácsony (5) kávéfőző (4) kávéfőzőgép (2) kávégép (7) kávégépek (2) kávékapszula (1) kávépárna (2) kávézás (8) kedvezmény kupon (1) Kenwood robotgép (1) kenyérsütő (1) kerámia főzőlap (1) kert (5) kertápolás (4) kerti bútor (1) kerti eszközök (6) kerti grill (1) kerti grillsütő (1) kerti munkák (1) kerti parti (1) keskeny szárítógép (1) készülődés (8) kézfertőtlenítő (1) kézfertőtlenítő gél (1) kézi porszívó (4) kézi ruhagőzölő (1) kis konyha (1) kiterjesztett garancia (1) klíma (4) kombinált hűtő (1) kondenzációs szárítógép (2) konyha (2) konyhabútor (1) konyhai eszközök (31) konyhai gépek (1) konyhai kiegészítők (2) konyhaszekrény (1) kotyogó (1) kotyogós kávéfőző (1) kozmetikai szalon (3) kreppelő (1) Krups kávéfőző (1) kuponakció (1) kuponnapok (1) kültéri fényforrás (1) l alakú konyhabútor (1) labdarúgás (1) laptop (2) LatteGo (1) lemezlejátszó (1) levegőtisztítás (1) levegőtisztító készülék (1) leves (2) léghűtő (1) légkondi (1) légtisztító (2) légtisztító berendezés (1) légtisztító berendezés lakásba (1) légtisztító készülék (2) légtisztító párásító (2) légtisztíttó (1) LG (2) LG ThinQ (1) Liebherr (1) Liebherr hűtő (1) limonádé (1) limonádé recept (1) lombfúvó (1) lombszívó (1) lumea (2) magasnyomású mosó (1) Metaltex (1) mi band 4 (1) mi band 5 (1) mi band 6 (1) mikró (3) milyen légtisztítót vegyek (1) milyen szárítógépet vegyek (2) mobil klíma (1) monitor (2) morzsaporszívó (4) mosás (7) mosogatás (4) mosogatógép (4) mosogatógép energiaosztályok (1) mosó és szárító gép (2) mosógép (8) mosógép energiaosztályok (1) mosógép szárítógép (2) mosó-szárítógép (3) mozgás (1) műszaki webáruház (1) Mybandz (1) myfitnesspal (1) nasi (1) nassolnivaló (1) navigáció (1) nemzetközi nőnap (2) neo frost (1) Nespresso (1) nmhh (1) no frost (1) no frost plus (1) notebook (2) női szépségápolás (3) nőnap (2) nőnap 2021 (1) nyár (10) nyelvtanulás (1) nyomtató (1) okos tv (1) okoskarkötő (2) okosóra (2) okosóra szíj (1) okosóraszíj (1) olajradiátor (1) olajsütő (1) olcsó műszaki cikkek (1) oled (1) oled tv (1) OneBlade (2) Oral B elektromos fogkefe (1) Oral-B elektromos fogkefe (1) otthon (17) otthoni szódagép (1) órás rádió (1) ózonsterilizátor (1) ötletek (3) ősz (3) padlóápolás (6) párásító (2) párásító légtisztító (1) párnás kávéfőző (1) pároló (2) PerfectCare (1) perifériák (2) Philips (13) Philips Airfloss (1) Philips audio (1) Philips Avent (1) Philips Diamondclean (1) philips epilátor (1) Philips fogkefe (1) Philips légtisztító (2) Philips porszívó (1) Philips PowerPro Aqua (1) Philips Sonicare (1) Philips soundbar (1) Philips turmixgép (1) Philips TV (1) pite (1) plant nanny (1) popcornkészítő (2) porszívó (11) porzsák nélküli porszívó (2) presszó kávéfőző (1) projektor (1) qled (1) qled tv (1) rádió (1) recept (12) Remington hajszárító (1) rezsó (1) robotporszivo (1) robotporszívó (4) ruhaápolás (2) ruhaszárító (1) Samsung (1) Samsung okosóra (1) seprőgép (1) side by side hűtő (1) Skullcandy (1) Skullcandy fejhallgató (1) skullcandy indy evo fülhallgató (1) skullcandy push fülhallgató (1) skullcandy push ultra (1) sleep monitor (1) smart tv (1) smoothie (1) smoothie készítő (1) sodaco (1) sodastream (1) sodastream szörp (1) soundbar (1) soundmachine (1) sólámpa (1) sterilizáló (1) stop frost (1) strava (1) sütemény (2) sütés,főzés (30) sütő (3) szappanadagoló (1) szaritogepek (1) Szarvasi (3) szájápolás (3) szájzuhany (1) számítástechnika (2) száraz nedves porszívó (1) száraz november (1) szárítógép (4) szárítógépek (1) szellőztetés (1) szendvicssütő (1) szépségápolás (12) szépséghibás (1) szilveszter (2) szokások (1) szódagép (1) szódagép palack (1) szódakészítő gép (1) szónikus fogkefe (1) szórakozás (15) szórakoztató elektronika (1) szőrtelenítés (6) szőrtelenítő (1) szőrtelenítő gép (1) takarítás (3) takarítógép (6) tanszerek (1) tanulás (1) tartós szőrtelenítés (1) tavaszi fáradtság (1) tavaszi nagytakarítás (1) tárolás (1) technológia (7) Tefal (1) Tefal leveskészítő (1) telefonos applikáció (2) televízió (4) termékbiztosítás (2) textilápolás (3) Thomas aqua (1) Thomas porszívó (1) tippek (3) tisztaság (24) total no frost (1) tökfaragás (1) töklámpás (1) true wireless (1) tudatosság (8) turmix (1) turmix receptek (1) turmixgép (4) tv (1) utazás (1) újszülött szett (1) ünnep (15) Valentin-nap (2) vasalás (3) vásárlás (2) vegán (1) vegán ételek (1) vegán étrend (1) vegetarianizmus (1) vegetáriánus ételek (1) ventilátor (2) vezeték nélküli fülhallgató (3) vezeték nélküli porszívó (1) vezetékes álló porszívó (1) video bébiőr (1) vizes porszívó (1) vízálló okosóra (1) vízszűrős porszívó (1) Whirlpool (2) Whirlpool 6 érzék (2) whirlpool 6 érzék sütő (1) Whirlpool 6 sense (1) Whirlpool 6. érzék (3) Whirlpool 6th sense (2) Whirlpool elöltöltős mosógép (1) Whirlpool felültöltős mosógép (1) Whirlpool hűtő (1) Whirlpool mosogatógép (1) Whirlpool mosógép (2) Whirlpool mosógép használata (1) Whirlpool sense 6 (1) Whirlpool Supreme Care (1) Whirlpool Supreme Care mosógép (1) whirlpool sütő (1) Whirlpool szárítógép (1) Whirlpool zen (1) Xiaomi (3) xiaomi aktivitásmérő (1) xiaomi elektromos roller (1) Xiaomi légtisztító (1) xiaomi mi band (2) xiaomi mi band 6 (1) xiaomi mi smart band 6 (1) Xiaomi okosóra (1) xiaomi roller pro (1) xiaomi rollerek (1) yazio (1) zene (2) zenehallgatás (4) zsírégetés (1)